Ani nevím, kdy mne napadlo, že bych mohl zkusit "uvařit" pivo doma. Faktem zůstává, že už asi dva měsíce lovím po internetu informace, návody a zkušenosti. Objevil jsem několik stránek a jednu velice zajímavou diskusi. Jsem takový malý český pivař laik, vím jak pivo vypadá i chutná, ale i tak tak pro mně bylo mnoho věcí překvapením. Tak například jsem netušil, že existuje nějaké svrchní anebo spodní kvašení a spoustu jiných věcí. Samozřejmě vím, že různá piva chutnají různě (některá i hrůzně), ale například co to je třeba IPA, to jsem vůbec netušil.
Jako předčasný důchodce, který neúspěšně hledá práci, mám hodně času na studium a přemítání, ale málo finančních prostředků, které bych mohl do vybavení domácího pivovaru vrazit. Tak jsem se zatím začal aspoň vzdělávat. Četbou a degustacemi.
U nás v Tescu (odporník nechť mne nekamenuje) jsem nakoupil pár vzorků špecijálních piv. abych si teorii trochu obohatil praxí. Výběr u nás mají bohatý a tak jsem koupil jen pár lahviček, protože jinak bych se asi finančně zruinoval. Něco vzorků bylo od Bernarda, něco od náchodského Primátora a pár lahví bylo "expertly crafted for TESCO", podle viněty uklohněno na Slovensku. Jedna "pšenice" byla z Krušovic. Každé pochopitelně chutnalo jinak, ale k velkému překvápku, nejmíň mi jela právě ta pšenka z Krušovic.
Jakmile jsem vychlemtal zmíněné vzorky (nikoli na posezení, prosím) začal jsem si přece jen už trošičku připadat jako maestro sládek :-) .
*
Při jedné pivní debatě, jsem kamarádovi Arnoštovi nadhodil ideu vybudovat si vlastní pidipivovárek a nápad byl přijat s nadšením a s příslibem podílet se na nákupu hardvéru. "Vařit" pivo se dá i v celkem primitivních podmínkách. Co k tomu potřebujete? Tak především kýbl, vodu, chládek, nějaký ten sladový koncentrát (machři vaří ale přímo ze surovin!) no a také pivovarské kvasnice. Tak s tímhle vybavením se dá už vyrobit nějaké to pivo. Ale. Ale když to myslíte vážně, pořídíte si jistě ještě teploměr, cukroměr, dezinfekční prostředek, štětku na mytí lahví, stáčedlo, kvasnou zátku a další sarapatičky. Obchody pro pivovarníky prodávají už připravené sety v různých variantách. Díky laskavosti mé milované dcerky, (díky, Aničko!) jsem objednal tenhle set i další vercajk.Spilka je doma! |
Koncentrát na výrobu pivka už čekal doma asi dva týdny, ale pořád nebylo jasné kde a jak seženu termostat s čidlem k ovládání lednice. Termostat od výrobce lednic totiž neumožňuje nastavení tak "vysokých" teplot, jaké jsem pro první (svrchně kvašené) pivo potřeboval. Tady nakonec zabodoval pan CONRAD, který má v nabídce přesně to, co bylo potřeba.
Termostat už tlačí teploměr na kýžených 18 stupňů. |
*
Tak, teď už máme všecko pohromadě a můžeme do Hajan. Dobře se vyspat na první hokus pokus s výrobou vlastního ležáku je základní předpoklad úspěchu.
Jakže to říkají správní pivavařiči?
DEJ BŮH ŠTĚSTÍ!
Žádné komentáře:
Okomentovat